Farklı farklı türlere de ev sahipliği yapması ile bilinen hokey genel olarak her ülkenin katılım gösterdiği ortak branşlardan biri olma özelliğini taşımaktadır. Nitekim özellikle tarihçesi bakımından da ilgi çekici bir spor dalı olduğunu söylemek yanlış bir değerlendirme olmayacaktır. Hokey nedir sorusu aslında sık olarak soruluyor olsa da oldukça basit ve anlaşılabilir bir tanımı olduğunu da belirtmiş olalım. İki takımın karşılaştığı, alanları değişen ve kendi içinde kuralları bulunan, amacı gol atmak olan bir tanım yapabiliriz.
Bunun yanı sıra hokey tarihi de farklı bilgilerin gün ışığına çıkmasına olanak tanıyor. En bilinenlerinden olan buz hokeyi Kanadalı güverteciler tarafından 19.yüzyılda keşfedilmiştir. Daha sonra göstermiş olduğu gelişim ile 1917’de NHL olarak başlangıcı yapmıştır. Yaygın olduğu ülkeler arasında Kanada dışında Rusya, İsveç ve Finlandiya’yı sayabiliriz.
Hokey Türleri
Bahsetmiş olduğumuz gibi hokey ve dalları olarak belirli bir ayrım yapmak bu noktada elzem detayların başında gelmektedir. Hokey türleri arasında da buz, çim, sualtı, yol hokeyi gibi farklı olgular bulunmaktadır. Pist üzerinde oynanıyorsa buna yol hokeyi, eğer havuzda oynanıyorsa da sualtı kavramlarını kullanabiliyoruz.
Elbette bunun sonuçlarından bir tanesi de ekipman dağılımı olarak lanse edilebilir. Her türün kendi içerisinde belirli bir malzemeye ve kurala sahip olduğunu bu aşamada belirtmiş olalım. Ancak bilinen ilk tür olan buz hokeyi dünya üzerinde de oldukça yaygın biçimde izleniyor ve takip ediliyor.
Hokey Oyun Alanları
Yukarda da saymış olduğumuz üzere hokey oyun alanları ülkelerin yapısına ve uygunluğuna göre değişim geçirebiliyor. Örneğin çim hokeyine hakim olan ülkeler arasında en bilinenleri Hindistan ve Pakistan olarak karşımıza çıkıyor. Her iki ülke de bu sporu ulusal spor kategorisinde değerlendirmektedir. Yine buz hokeyi tahmin edileceği gibi daha soğuk iklim şartlarında olan milletler için cazip hale geliyor.
Böylesine derin verileri olan ve izlemesi de oynaması kadar zevkli ve eğlenceli olan bir spor branşının olması da son derece kıymetlidir. Hemen her şarta uyum sağlayacak türlerin bulunmasını da sporun yaygınlaşması açısından olumlu katkılar içerdiğini belirtmek daha doğru bir bakış açısı olacaktır.